A kultúra nem luxus…

Október elseje a zene világnapja.

Olvastam a napokban egy fiatal orvoskolléga bejegyzését, hogy az ő rendelőjében nem lesz aranytapéta és komolyzene. Ezért arra gondoltam, a zene világnapján megkérem neves hegedűművészünket, Tóth Mónikát, aki egy tüneményes kisfiú anyukája, írjon a zenével kapcsolatos érzéseiről.

Álljon itt az ő szavaival, az én kérésemre néhány sor az örökkévalóságról és az evidenciáról.

Tóth Mónika hegedűművész írása:

„A kultúra nem luxus, hanem élet-halál kérdése. Az emberiség elveszett volna, ha nem lett volna képes szimbólumok bonyolult rendszereivel körbevenni és megvédeni önmagát“ (Hankiss Elemér )

A gyermek és a zene

 • A ritmus és a hang
  A magzat első szervei között fejlődik ki a szív. Az emberi szív az élet és az ősi ritmus, a szívdobbanás lakhelye, az első hangok egyike, az édesanya hangján kívül.
  A ritmus az életünk egyik legnagyobb befolyásolója. Legtöbbször ezt nem tudatosítjuk, pedig mindennek ritmusa van, az évszakok változásától az öregedésig, a napi rutintól a beszédig vagy a zenéig.
  A harmónia és a stressz érzése is a ritmus gyorsaságának változásán alapszik.
 • A rezonancia
  Az emberi test 2/3-ad része víz.
  A víz rezonancia képessége különleges tulajdonság. Finom rezgésekkel átalakítható a szerkezeti összetétele és információkat hordoz, a molekulák térbeli geometriai szerkezete megváltoztatható. (Pl.pí víz)
  A zene, ezen belül is a komolyzene – amely akusztikus hangszereken szólal meg és a kompozíciók szerkezete, nyelvezete az éppen akkori kor szimbólumrendszereit hordozza – nagyon erősen befolyásolja az emberi agy működését.
  Nem véletlenül használják terapeuták is a gyermekek fejlesztésére.
  A kisugárzás is rezonancia.
 • Test és lélek
  Ahogyan nem mindegy a testünknek, hogy milyen minőségű táplálékot fogyasztunk, úgy a léleknek sem mindegy, hogy milyen minőségű kultúrát szív magába.
  Az esztétikai érzék gyerekkorban kialakul. Vigyük a kicsiket történelmi épületekbe, hallgassunk otthon válogatott zenéket, lapozgassunk illusztrált mesekönyveket, vigyük őket a természetbe és élőzenei koncertekre.
  Egy őszi gesztenye sárga falevélen is lehet kompozíció.
  A fantázia, a kreativitás és a koncentráció az alapja a művészeti nevelésnek.
  A gyermek lelke olyan, mint a szivacs, mindent magába szív.
  A szociális környezet legalább olyan szinten befolyásolja a személyiség fejlődését, mint a genetikai adottságok.
 • Játék
  A hangszeren játszunk.
  Minden, amelyet örömmel tanulunk gyorsabban és mélyebben rögzül bennünk. A játék örömforrás.
  A zenei nevelés elengedhetetlen a gyermekeinknek. Fejleszti a finom motorikát, a koncentrációt, a logikát, a kifejezést és az elvonatkoztatást.
  Énekeljünk nekik minden nap!
A gyermek és a zene

A gyermek és a zene

Tóth Mónika
– hegedű művész –

További témák a Gyermekgyógyászat blogban.

Kövessen a Facebook oldalamon is.

Kapcsolódó cikkek

LEAVE A COMMENT