Megosztás

Sérülések során gyakran előfordul, hogy a gyermekünkön kisebb nagyobb sebek keletkeznek.

Mi a teendő ilyenkor?

Ha a seb szennyezett (pl. föld, aszfalt, salak) akkor azok mechanikai tisztítása fontos, ezért folyó vízzel nyugodtan leöblíthetjük a durva szennyeződéseket.

A megfelelő sebgyógyulás szempontjából nagyon fontos a sebek megfelelő tisztítása!

Ha a seb nagyon vérzik, akkor célszerű orvoshoz fordulni, de ebben az esetben is fontos a vérzéscsillapítás alkalmazása. Vérzéscsillapításként nyugodtan alkalmazhatunk valamilyen sebfedő kötszert- pl. gézlapot, illetve erre való kötésrögzítőt. Ezeket célszerű otthon tartani, így ha ilyen sérüléssel állunk szemben, nem kell nejlon zacskóba tekert vagy egyéb házi praktikák által elkészített erre a célra teljesen alkalmatlan kötéseket alkalmaznunk.

Ami fontos, végtagsérülés esetén az egész végtagot ne szorítsuk el egy a sérülés helyétől a végtag eredése felé elhelyezett szíjjal, kötéllel, mert ha csak nincs életveszélyes artériás jellegű vérzés , akkor ezzel sokkal több kárt teszünk mint amennyit használunk.

A sebekre inkább nyomókötést helyezzünk fel és azzal csillapítsuk a vérzést. Ezt könnyedén elkészíthetjük úgy, hogy a sebre gézlapot helyezünk és azt pl. fáslival a sebre kissé szorosabban rögzítjük. Ha azt észleljük, hogy a kötés átvérzett, akkor ne távolítsuk el, hanem újabb gézlapok felhelyezésével és újabba a fenti módon rátekert fáslival csillapíthatjuk a vérzést.

Ne feledkezzünk meg a fájdalomcsillapításról sem, mert ezek a sérülések is nagyon fájhatnak a gyerekeknek, és azalatt az idő alatt is részesüljenek fájdalomcsillapításban, amíg eljutnak az orvoshoz, vagy amíg ott várni kell! Traumatológusként gyakran tapasztalom, hogy ez elmarad.

Mikor forduljunk orvoshoz sebek esetében a sérülést követően ?

  • ha a seb nagy kiterjedésű, vagy nagyon mély,
  • szétnyílt, így valószínű, hogy valamilyen sebegyesítésre lesz szükség
  • a sérülés körülményei által – ( pl. harapás által keletkeztek, vagy erősen szennyezettek) – azok tisztítása is érzéstelenítést igényel.

Sérülésmentes vidám napokat mindenkinek!

Dr. Fetter Tamás traumatológus szakorvos

Megosztás