Megosztás

Az influenza klinikai képe sokféle lehet. A betegség több fázisban zajlik. A lappangási időszaka általában tünetmentes, egy-három napig tart, de a beteg ebben az időszakban már fertőzi a környezetében élőket. A betegség kialakulásának időszakában a tünetek hirtelen jelentkeznek borzongással, elesettség érzéssel, fáradékonysággal, fázékonysággal, rossz közérzettel, izomfájdalmakkal, erős fejfájással, lázzal. A tünetek kifejlődésének időszakában általános tünetként a fájdalmak dominánsak lehetnek, fej-, izom, gerinc- és csontfájdalmak formájában, magas lázzal és a különféle nyálkahártyákon jelentkező hurutos tünetek – nátha, szemkönnyezés, rekedtség, köhögés – jelentkezésével. A lábadozás időszaka gyengeségérzettel, elhúzódó köhögéssel járhat.

A lázas mogorva, elutasító influenzás betegnél korán megjelenhet az ajakherpesz a legyengült immunrendszer jeleként. A betegség kialakulását megelőzheti vagy a tüneteket rosszabbíthatja a szellemi megerőltetés, kifáradás és az alváshiány. Heves görcsös tüsszögés, híg orrváladék jellemző a betegre, aki mindenféle vigasztalást visszautasít.

A lázas, mozdulatlanul fekvő beteg ingerlékeny és nyugalomra vágyik, miközben száraz, fájdalmas köhögése a legkisebb mozgásra is rosszabbodik, és erősödik minden köhögés, minden légvétel, beszéd vagy nyelés alkalmával, a torka nagyon száraz és egyszerre nagy mennyiségű hideg vizet iszik.

A betegnek, főleg gyereknek hányingere lehet, és esetleg hányhat is. Hasmenés esetén a széklet bűzös, sötét, fájdalmatlanul ürül. Hasi ultrahangon ilyenkor megnagyobbodott nyirokcsomókat lehet látni.
Hasi panaszokkal járó influenza esetén a betegség émelygéssel, hányással és köhögéssel jellemezhető. Csontfájdalommal, összetörtség érzettel, náthával, torokfájással és gyorsan hurutosodó, szörcsögő köhögéssel zajlik.

Ha a beteg állapota a rosszabbodna, gondoljunk az esetleges szövődményre, ami gyakran lehet a tüdőgyulladás. Ez lehet elsődleges, ekkor maga a vírus váltja ki a betegséget, illetve másodlagos, mikor a vírusfertőzést követően baktériumok okozzák a gyulladásos folyamatot. Ilyenkor a megfelelő baktériumellenes kezelés elengedhetetlen.

Ha antibiotikus kezelésre lesz szükség, kiegészítésként használhatunk a jellegzetes tüneteknek megfelelő homeopátiás szereket. Az influenza okozhat ezenkívül még izomgyulladást, idegrendszeri gyulladásokat, szívbetegeknél EKG eltéréseket, valamint gyermekek esetében croup-szindrómát, de az alábbiakban felsorolt szövődmények jelentősége a tüdőgyulladáshoz képest csekély.

Megosztás