Megosztás

Fiús téma jön ma. A fitymaszűkület.

Újszülöttkorban még nem látszik egyértelműen, hogy van-e fitymaszűkület, és ezért nem is érdemes a pár napos baba kukiját ilyen irányban vizsgálgatni.

Ha a kukin a bőr nem húzható vissza, annak egyik – és leggyakoribb – oka az, hogy természetes összetapadás van a fityma bőre és a makk között.

Ami idővel megszűnik, „magától” szétválik, ez az ún. egysejtes letapadás. Legtöbbször a letapadás alatt fehéres váladékot tartalmazó „pukli” nő, olyasmi, mint egy pattanás, de benne nem genny van, hanem csak sárgás váladék. Ez a pukli kipukkad, a váladék kiürül, és ez egyben szét is választja a letapadást.

Nincs szükség erőszakos beavatkozásra.

A másik a valódi fitymaszűkület, ami valójában nagyon ritka 5 éves kor alatt.

Oka lehet veleszületett, gyulladás miatt kialakult, sérülés, hegesedés következtében kialakult körkörös, gyűrű szerű szűkület.

Ez sem túl gyakori, de ha mégis kialakult, és pisilési problémát, újabb gyulladást, húgyúti fertőzést okoz, akkor a műtéti megoldás indokolt lehet.

Annak eldöntése, hogy letapadás van, vagy valódi szűkület, orvosi feladat.

A letapadást lehet kezelni puhító krémekkel, és szüléskor használt gátmasszás olaj is hatásos lehet.

Fürdés után óvatosan lehet felhúzni a bőrt, de vigyázni kell, ne keletkezzen berepedés, mert az az ismételt hegesedés miatt fájdalmas és szűkületet okozhat.

Megosztás