Megosztás

Zöldségek és gyümölcsök a babakonyhában

Az írásomban lesz néhány megosztó dolog. Nem az állandóan változó táblázatok javaslatait követem.
Az üzenetem az, hogy nem gépeket tömünk, hanem embergyereket táplálunk.

Anyatej és tápszer

Ha a csecsemő jól fejlődik, és csak anyatejet kap, kizárólagos táplálásra 8-12 hónapos korig ez megfelelő lehet.
Ha csak tápszert eszik, akkor a tápszer is 6 hónapos korig megfelelően fedezi a tápanyagszükségletet és kalóriaszükségletet a jól fejlődő és egészséges baba számára.

Hozzátáplálás kezdete – mit, mikor?

A hozzátáplálás – gyümölccsel vagy zöldséggel – 4 hónapos kortól kezdhető, de az előbb említetteknek megfelelően 6-8-12 hónapos korig halasztható.
A hozzátáplálásnál a táplálási irányelveken túl, vagy amellett mindenképpen figyelembe kell venni a baba igényét. Ha fintorog, ha nem szívesen fogadja az új ízeket, nem célszerű túlzottan erőltetni, hiába érte el a táblázatok szerint megadott kort a baba. Ismert, hogy vannak javaslatok, melyek szerint az új étel bevezetésénél a kóstoltatást több tíz alkalommal kell próbálni, és a baba egyszer csak majd elfogadja, de gondolják meg a különbséget az örömmel elfogadott és vágyott étel, és a tukmált étel között.
Az evés természetes, létfenntartó és öröm, nem pedig tiltakozás, sírás és feszengés.
Ha elfogadja és szívesen eszi a baba a pürés vagy darabosabb ételeket, sőt egyfélét különösen kedvel, bátran lehet adni olyan gyakran, ahányszor szívesen elfogadja. Az anyatejet sem “unja meg”, képes napról napra, sőt naponta többször is örömmel megenni. Miért lenne ez másképp a többi kedvelt ízzel a csecsemőkorban és később is?

Milyen zöldséggel és gyümölccsel kezdjük a hozzátáplálást?

A hozzátáplálás megkezdésekor a zöldségek közül először a burgonya, édesburgonya, a sárgarépa lehet az induló. Ebből készül a krumplipüré, és ha a krumpli, vagy az édesburgonya ízét már megkedvelte, sárgarépás krumpli is készíthető egybe főzve.
Gyümölcsből általában az alma. Majd, ha ezeket az ízeket már megismerte, jöhet a sütőtök, a főzőtök, cukkini, patisszon, a gesztenye, a brokkoli, a mángold, saláta, és még a zsenge spárga is. Gyümölcsből a meggy, cseresznye, sárga-és őszibarack, ribizli. Magok és héj nélkül!
Mindegyik zöldségnövényhez adhatunk krumplit, ami a sűrítője, vagy ha tetszik az alapja, amelyhez a választott másik valamelyik jön. 8-9 hónapos kortól kerül az étrendbe a cékla, a kelkáposzta, a karalábé, a karfiol, a borsó, paradicsom, zöldbab, vörös lencse. Ekkor lehet hagymát és zöldfűszereket is használni, petrezselymet, bazsalikomot, majoránnát, őrölt köményt. A spenót, sóska hetente egy-két alkalommal.

Mire figyeljünk az alapanyagok beszerzésekor?

Az alapanyagok beszerzésekor az adott évszaknak megfelelő növények közül kellene választani elsősorban. Mivel krumpli, répa minden évszakban elérhető, ez a legkönnyebben elkészíthető induló alap “főzelék” vagy püré. A zöldségféléket lehet kevés vízben párolni vagy sütőben megsütni és utána pépesíteni a megfelelő állagúra. A kívánt sűrűségre hígításhoz használhatnak vizet, de lehet anyatejből vagy tápszerből is hozzákeverni. A párolás lehetőleg kevés vízben történjen, és ez a főzőlé is felhasználható. Az, hogy mi a túl sűrű vagy túl híg állag, azt a gyermekük fogja eldönteni. Figyeljék a reakcióit, hogy szívesen és örömmel eszi-e az ételt, vagy tiltakozik, kiköpi, öklendezik, kifújja.
Ennek megfelelően értékeljék a helyzetet. Azt, hogy az állag nem megfelelő, vagy az íz nem tetszik, vagy esetleg a baba még nincs készen a más, mint anyatej vagy tápszer elfogadására.

Sózás, fűszerezés

Nem sóznám az ételeket, szerencsés, ha a gyerek a természetes ízekkel ismerkedik. Nem javaslom a cukrozást “csak azért, hogy megegye”. És azt sem, hogy édes gyümölccsel keverjék a zöldségpürét, például banánnal vagy barackkal, hogy elfogadja a gyerek.
A gyerekek számára készített ételek alapanyagait, főleg a leveles- és gyökérzöldségeket nagy odafigyeléssel kell kiválasztani. Lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból származókat válasszanak.
A fejlődő szervezet, az alakuló immunrendszer számára rendkívül nagy terhet jelentenek a táplálékokban található vegyszermaradványok. Kérem, figyeljenek arra, hogy a gyermekeik vegyszermentes zöldségeket-gyümölcsöket kapjanak.
Jólműködő testet csak jó alapanyagokkal lehet táplálni és hosszú életre fenntartani.
És a gyerekek, a jövő ezt megérdemli.

Megosztás