Megosztás

Három európai országból (Németország, Svédország és Finnország) ) és három amerikai államból (Colorado, Georgia és Washington) összesen 9 000 gyermeket vontak be a vizsgálatba – 3 hónapos csecsemőtől 3.5 éves gyermekekig – a bakteriális fajgazdagság feltérképezése céljából, a tőlük vett 12 500 székletmintán keresztül.

A vizsgálat során a fejlődő bél-mikrobiom három időbeli fázisát különítették el:

  • fejlődési fázis (3-14. hónap),
  • átmeneti fázis (15–30. hónap) és
  • stabil fázis (31–46. hónap)

Rámutattak, hogy az anyatej fogyasztása az egészséges mikrobiom kialakulásának legjelentősebb tényezője.
A szoptatás során találkozik a csecsemő és veszi magához a Bifidobacterium fajokat (B. breve és B. bifidum), amelyek az anyatej elhagyása után a bélmikrobiom gyorsabb „érését” eredményezik, és védettséget nyújtanak a nemkívánatos baktériumfajok (Firmicutes) ellen.

A környezeti tényezők, a földrajzi elhelyezkedés, a családi és háztartási szokások szintén hatással vannak a mikrobiom alakulására.

A tanulmány a baktériumok genetikai alapú feltérképezése, rendszertani besorolása, illetve az autoimmun betegségek és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának összefüggéseit tárja fel. Az adatok fényében rámutat az élet korai szakaszában a meghatározó mikrobiális struktúrák és funkciók kialakulásának összefüggéseire, melyek hosszú távra megalapozzák egészségünket.

(A kép családi fotó, az Anyám és én ?)

Megosztás