Megosztás

Egy ideje benne vagyok az evésben. Az evésben, az etetésben, az étkeztetésben, az élelmezésben. A gyerek-étkeztetésben, a gyerek etetésben.

Minek csinálod?

Többen mondták, minek csinálom, az én gyerekeim felnőttek, mit érdekel engem a mostani bölcsődei-óvodai-iskolai közétkeztetés.

Küzdjenek vele a szülők. Nekem már rég nem iskolás korúak a gyerekeim, unokám nincs, minek csinálom. Minek csinálok magamnak feladatokat, minek megyek a küzdőtérre, ami politika, ami pénz, ami érdek, érdekszövetség, kapcsolati szövevény. Volt aki azt mondta, aktuálpolitika, nagypolitika. Miért csinálom? Ezt kérdezték.

Mert egy ideje benne vagyok az evésben, a gyerek etetésben. Belekerültem, benne maradtam, és nem enged. Ezért.

Egy ideje. Egészen pontosan 1989. április elseje óta. Azóta, amióta beléptem a kistarcsai kórház gyerekosztályának az ajtaján, és még aznap megtudtam, hogy másnaptól a gasztroenterológiai ambulancián fogok dolgozni. Akkor kezdődött. A haspuffadós és ordító csecsemőkkel, a hasmenős nagyobbakkal, a hányós meg tehéntejfehérje allergiás vagy laktóz-intoleráns kisdedekkel, a cöliákiás nagyobbakkal. És folytatódott az ekcémásokkal, bőrviszketősökkel, az asztmásokkal, a “szimplán” spasztikusokkal, a fülgyulladásosokkal. És én itt maradtam. A száj-bél-bőr-légzés-viselkedési problémák-fejlődési elmaradás és határterületeinél.

Aztán elkezdtem a színfalak mögé nézni. Mert azt mondom a szülőnek, egyen vagy ne egyen a gyereke zöldséget, gyümölcsöt, de milyen az a zöldség meg gyümölcs, meg azt mondom egyen vagy ne egyen húst, de milyen az a hús, azt mondom, kapjon vagy ne kapjon tejet és tejterméket, de milyen az a tej meg tejtermék, és azt mondom, egyen vagy ne egyen kenyeret, de milyen az a kenyér.

Honnan van, hogyan termesztik, hogy néz ki, hogyan készül, mennyibe kerül ez nekünk, mennyi egészséggel fizetünk érte?

A fizetőeszköz itt az egészség, az egészség helyreállításába beletolt pénz. Idő. És az összes többi hozadék.

Milyen fogalmaink vannak az ételekről, ugyanazt jelenti-e, ha azt mondom, saláta: az egyik a kertjéből veszi, a másik a sarki zöldségestől, épp az út mellett kirakott rekeszből vagy a nagyáruházban, a kideríthetetlen helyről származót. És folytathatom a sort. Tej-e a tejital? Sajt-e a gumi állagú fehér becsomagolt valami a hűtőpultban, lekvár-e a gyümölcsöt alig látott cukros ragacs, reggeli-e a tartósítószeres kroaszon, meg az utcai gyors sütödékben zacskóba csomagolt vaniliás tekercs, a rossz minőségű zsiradéktól szájpadlásra ragadó pogácsa, meg a vállalhatatlanul édes vaniliás tej tetrapak dobozban, és a 12 %-os gyümölcstartalmú cukros lé gyümölcsléként.

Vállalható-e a közétkeztetésben a margarinos kenyér, vállalható-e a teljesőrlésű kenyérnek nevezett valami, ami színezőanyaggal, lisztjavítóval meg tojással készül, vállalható-e az üres tészta, üres kenyér egész napi étkezésként, a tökfőzelék, ami ragacsos gumó a tányéron, vállalható-e a szuttyós gyümölcsmártás benne ázó haldarabokkal, vállalható-e a pörkölt nokedli csirkebőrrel a tetején, vállalható-e a margarinos kenyérre reszelt sárgarépa, aminek folyik le a kenyérről a leve?

Amikor korábban erről írtam, volt aki visszaírt, hogy náluk ez nem fordulhat elő. Örömmel olvastam. De hogy mi fordul elő, mit tudnak másképp csinálni, arról nem írt. Jó lenne többet hallani azokról, akiknek sikerült a másképp.

Hozzám azok jutnak el, akik vergődnek, mert nem sikerül.

Tudok helyekről, ahol pazar a közösségbe járó gyermekek étkeztetése.

Ez aztán újra és újra fölveti bennem a kérdést, a többi gyerek ezt a pazart vajon nem érdemli meg?

A pazart, hogy az legyen a startvonalon, és annál csak egyre jobb legyen.

Minden gyerek számára.

Mert megérdemlik.

Hogy ezzel a közhelyes, mindenki számára ismert reklámszöveggel éljek.

Mert megérdemlik!

Ha tétlenül nézném, ha nem tenném, amit most, cinkostárs lennék, és hagynám hogy a gyermekkori rossz szokások megalapozzák a felnőttkori betegségeket.

Felsorolom, melyek lehetnek:

allergiák, bélgyulladás, bélrenyheség, reflux, máj-és epebetegségek, koleszterin és vérzsírok emelkedése, érelmeszesedés, magasvérnyomás betegség, cukorbetegség, inzulin rezisztencia, hormonális problémák, fogászati betegségek, ekcéma, nőgyógyászati hormonális problémák, túlsúly, hangulatingadozások.

Többek között.

Megosztás