Megosztás

Az anyamell sterilizálása bizarr ötletnek hangzik, ugye? Senkinek sem jut eszébe sterilizálni. Legföljebb fertőtleníteni.

De mennyire legyen steril, kell-e, hogy steril legyen? Meg fertőtlen?

Olvastam internetes fórumokon, hogy úgy vélekednek, hogy az újszülött baba immunrendszere még nem elég erős ahhoz, hogy megvédje őt a környezetben élő, potenciálisan fertőző betegségeket is okozó mikroorganizmusoktól, gombáktól, baktériumoktól, vírusoktól.

Ja, ez valószínűleg így van. De azért nem teljesen.

Valójában nem jó szó az, hogy az “immunrendszere nem elég erős”.

Arról van szó, hogy a gyerekek születésük után találkoznak nagyobb mennyiségben azokkal a mikroorganizmusokkal, amelyekkel szemben kialakul majd idővel a saját védekezőképességük. Az élet első heteiben az anyai ellenagyagok védik őket.

Ha a szükségtelen sterilizálást, fertőtlenítést alkalmazunk a baba környezetében az ésszerű higiéniai módszerek, mint a kézmosás és az alapvető egyéb szabályok, mint a konyhai felületek egyértelmű kórokozó baktériumoktól való védelme helyett, akkor ágyúval lövünk verébre. És csökkentjük az esélyét a jó baktériumok megtelepedésének, a békés együttélésnek, kolonizációnak, és a saját immunvédekezés kialakulásának.

De mire gondolhatnak a fent említett fórumok? A candida gombára, streptococcusra, salmonellára, campylobacterre, herpes vírusra?

Megette a fene, ha az anyamellet salmonellás csirkehússal dörgölik, vagy csirkés kézzel fogdossák! A herpeszes ajakkal sem célszerű babatestet összevissza puszilgatni a vírusfertőzés elkerülése érdekében. Mindez bizarrnak tűnhet, de mégis el kell különíteni a valóban kórokozó mikroorganizmusok megbetegítő hatását a környezetben levő társainkként élő mikroorganizmusoktól.

A sterilizálás, fertőtlenítés az egyértelműen betegséget okozó, patogén, de a nem patogén törzseket is elpusztítja. Hátráltatva ezzel a normál baktériumflóra kialakulását, amelynek viszont jelentős szerepe van az immunrendszer optimális működésében. Tehát legyen a jól ismert alapos kézmosás. Mielőtt vad bőrfertőtlenítésbe kezdenének. Hiszen nem operációra készülnek, csak szoptatásra.

Azokra a cumisüvegekre is felhívják a figyelmet, amelyekben tejet vagy tejes ételt kapnak a babák. Akár lefejt anyatejet, akár tápszert, akár tejes ételt. Nem hinném, hogy életszerű, bár előfordulhat, hogy egy csecsemő cumiját, gumisüvegét csirkehússal dörzsölik, vagy a vágódeszkára rakosgatják, vagy salmonellás ronggyal törölgetik, és salmonellás tojással öblögetik. Vagy elfelejtik elmosni és a friss tápszert ráöntik az előző adag többnapos maradékára.

Talán nem ez a szokványos, remélem. Ha mégis valaki ilyesmit tenne, ne tegye, mert ezzel egyértelműen megbetegedést okozó kórokozót juttat el és szaporít a kisgyermek környezetében.

Egyébként a rettegett salmonella is elpusztul megfelelő forró vizes és megfelelő mosogatószeres tisztításra. Leginkább kerülni érdemes a salmonellás csirkével és konyhai eszközökkel való érintkezést, meg csirkés, tojásos kézzel fogdosást. Tehát megint marad az alapvető szabály a kézmosás és a konyhai tárgyak, felületek tisztántartása.

Vagyis az alapos mosogatás. Meleg vízzel, megfelelő mosogatószerrel és többszörös öblítéssel, szárítással. Ez legalább olyan fontos, mint amilyen fontosnak a sterilizálást tarthatták.

Eddig.

És hogy milyen mosogatószert válasszanak? A tudatos vásárló app-on találnak megfelelőt.

Megosztás