Megosztás

Korábban szerettem a sajtot. De fájt a fejem, ha ettem. Nagyon szerettem az érett sajtokat és még jobban fájt a fejem, és rosszul éreztem magam tőle. Aztán lassan abbahagytam a sajtevést.

Megpróbáltam a növényi sajtokat. Többfélét, és egyik sem volt az igazi. Csak hasonlítani próbált. És akkor megnéztem az összetevőket. Hát nem volt bizalomgerjesztő összetétele a tégy úgy, mintha sajt lenne-nek.

Aztán ettem szejtánt, ez meg olyan nem is tudom, mit eszek állagú és ízű és küllemű volt. A vegán joghurt meg kókuszból kókusz ízű joghurt-pótlék.

Aztán láttam vegán tojás-szerű valamit, meg vegán kolbász szerű valamit. De ezeket már nem kóstoltam meg.

Sorolhatom a többi, a kereskedelemben egyre nagyobb számban kapható, vegánoknak szánt ételt, élelmiszeripari készítményt, éttermekben elkészített ételt.

A búzahús, növényi sajt, szójavirsli, gabonakolbász, a kesu majonéz, szójából imitált tojás…
Úgy tűnik, egyre duzzad a terméklista, a küllemben és ízben, és állagban hasonmások sora. Látva a feltüntetett kiindulási anyagokat, összetevőket, azonban úgy tűnik, elgondolkodtató folyamat vette kezdetét.

A tégy úgy, mintha folyamat.

A vegán címkével ellátott termékek valóban nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, de nagy mennyiségben tartalmaznak szóját, növényi olajokat, finomított cukrokat, mesterséges édesítőszereket, tartósítószereket, adalékanyagokat, és minden olyan anyagot, amitől úgy néznek és olyan ízük(?) van, mint amiről épp lemondani készül a növényi étrendre áttérő.

És mi történik?
Becsapás, becsapódás. Az utóbbi szó többféle értelmében is.
Becsapása a testnek és az elmének, mert húst ettünk korábban, de húst már nem szeretnénk, vagy szeretnénk, vagy nem tudjuk, mit szeretnénk, és esszük a hús hasonmást. Növényből, miközben az az elvárás, hogy az élmény meglegyen. De milyen élmény legyen? Hús nélküli hús élmény, tehéntej nélküli tej-élmény, tojás nélküli tojás élmény, kolbász formájú kolbász élmény?

Van egy kijózanító hírem. Sosem lesz az.
Csak tégy úgy mintha lesz.
És ami becsapódik, az pedig végképp kellemetlen.
Mert a zsíros, feldolgozott, megmahinált, tartósítószerekkel és állagjavítókkal teli, génmanipulált alapanyagokból készült tégy úgy, mintha pótló-ételek épp úgy és épp azokhoz a betegségekhez vezetnek, mint a mindenevő embertársaink bajai.

Ezeket a teljesség igénye nélkül és a nyomaték kedvéért felsorolom:

  • szív-és érrendszeri betegségek, mint a magasvérnyomás, érelmeszesedés, szívinfarktus
  • a cukor-anyagcsere zavarai, mint a diabetes és az inzulin rezisztencia
  • az elhízás és összes szövődménye az ízületi betegségektől a belső szervi elváltozásokig
  • csontritkulás, patológiás csonttörések, deformitások
  • a hormonháztartás megbillenése, ami a női hormonoktól a pajzsmirigyen át a mellékvesékig érintheti a szervezet egész működését
  • emésztőszervi gyulladások, mint a bélgyulladás, vagy akár hasnyálmirigy és májműködési problémák
  • immunrendszer működésének zavarai, autoimmun betegségek, allergia, étel-intolerancia
  • és a betalál a pszichébe is, mert a tégy úgy mintha, az nem az, ami.
    Az olyan, mint a féligazság. Ami nem az igazság fele.

Nagy piacot teremt a tégy úgy mintha igény az élelmiszeripar szemfülesei számára.
Özönleni fognak a vegan címkés megtévesztések.
És nem a fogyasztók járnak majd jól.

Mindig eljön az a pillanat, az a dedikált pillanat, amikor választási lehetőséget kapunk. Az okos választás lehetőségét.
Ha jó a választás, jó lesz a végkifejlet.
Korrekt információk birtokában jól választani, az egészség érdekében.

A táplálékok tudatos megválasztása, a teljesértékű növényi étrend, és a mértékletes fogyasztás lehet a kulcsa a minőségi életnek. a minőségi életnek testben és lélekben egyaránt.

Megosztás