Laktóz és laktáz – mit kell tudni róluk?

laktoz es laktaz kulonbsegek

Mi az a Laktóz és mi a Laktáz? 

 

Olyanok, mint a testvérek, írjuk őket nagybetűvel.

Mint a mesék hőseit. Ők itt a bélmesék hősei.

 

Laktóz egy érdekes szerzet: két részből összepakolt cukor, ami a tejcukor magyar nevet viseli. Nevezhetjük kettős cukornak is, mert két további cukor-részből áll.

Egyik része a glukóz, másik része a galaktóz. 

Ez a kettős cukor nem szívódik fel a vékonybélből, csak akkor, ha megérkezik Laktáz. 

Az enzim, amely két rézre bontja Laktózt. 

És így glukózra és galaktózra válva már mindkét kisebb cukorrész felszívódik a vékonybélből. 

Aztán a vérkeringésbe jut.

 

A Laktóz az étellel kerül a szervezetbe, a Laktáz enzim pedig a vékonybél falát bélelő bolyhok csúcsán található bélhámsejtek szegélyében található.

 

Ha a Laktáz enzim hosszú bélszakaszon hiányzik a hámsejtek felszínéről, vagy a működése, aktivitás csökkent, mindegyiknek jellegzetes tünetei lesznek, Laktóz tartalmú étel után:

  • görcsös hasfájás
  • hadpuffadás
  • híg, savas, maró, savanyú szagú, habos széklet

 

A hiány vagy elégtelen enzimműködés oka lehet:

  • nagyon ritka genetikai betegség, amely miatt soha nem volt működő enzim, ez végleges állapot
  • valamivel gyakoribb másik genetikai betegség, amely miatt az enzimtermelés egy idő múlva lassul, aztán meg is szűnik/szűnhet
  • koraszülöttek és újszülöttek átmeneti “Laktáz-enzimzavaros állapota”, mert az enzim működése a születés pillanatában még nem tökéletes, csak fokozatos lesz az. Emiatt átmeneti felszívódási zavar lakul ki görcsös hasfájással.
  • a vékonybél nyálkahártyáját károsító betegségek, amelyek a Laktáz  enzim termelését megzavarják. Ilyen a bálfertőzések, tehéntejfehérje allergia, gluténérzékenység, gyulladásos vékonybélbetegségek.

 

Jó hír, hogy a vékonybél nyálkahártyája regenerálódni tud, és a Laktáz enzim működése helyre tud állni.

 

Laktázunk működését ellenőrizni lehet a kilélegzett levegőben levő hidrogén meghatározásából.

 

Ha a vékonybélben nincs vagy nem működik megfelelően az enzim, a Laktóz a vastagbélbe jut, ahol a bélbaktériumok bontják, amelynek eredménye a hidrogén termelődése. Ez a hidrogén átjut a kilélegzett levegőbe. Bizonyos meghatározott mennyiségű Laktóz elfogyasztása után mérhető olyan emelkedés, mely a tejcukor bontásának zavarára utal.

 

A kezelés lehet az enzim pótlása, a gyulladáscsökkentés, diéta.

Kapcsolódó cikkek

LEAVE A COMMENT