Megosztás

A legalább 6 hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás, anyatej hiányában megfelelő pre-és probiotikum tartalmú tápszerek használata, a hozzátáplálás során az allergének kontrollált bevezetése, az antibiotikum használat minimálisra csökkentése, a bel-és kültéri légszennyezettség mérséklése, és a táplálékkal bevitt mesterséges anyagok kontrollálása sokat segít a bélflóra egyensúlyi állapotának megőrzésében.

Egy hét antibiotikus kezelés után a bélflóra spontán regenerálódásához fél év kell. Nagyon meg kell tehát gondolni az antibiotikumok gyermekkori alkalmazását, és ha mégis szükséges, akkor a pre-probiotikum-pótlást

Ha meg akarjuk őrizni a bélrendszer mikróbáinak egészséges sokféleségét, be kell vinni őket a szervezetbe, majd jól kell őket táplálni.
A megfelelő probiotikum bevitelt és a prebiotikumokat újszülöttkorban elsősorban az anyatej biztosítja.

Később a hozzátáplálásnál a zöldségekben és a gyümölcsökben található prebiotikus növényi rostok. Ha azonban a táplálékból hiányoznak a prebiotikus rostok, hasznos baktériumok elpusztulnak és helyüket „rossz” baktériumok foglalják el, a mikrobiom rendszer felbomlik.
Dybiosis alakul ki.

(Viki Pintácsi fotója, Zolnával)

Megosztás