Blogcikkek
Főoldal | Blogcikkek

Gyerek vega szakácskönyv? Ilyen is van?

Az elmúlt évtizedek magyarországi étkezési szokásai íródtak felül azzal, hogy nyilvánvalóvá vált, egyre többen vannak olyanok, akik határozottan vállalt egészségügyi, etikai, vallási okokból, vagy – magyarázatra sem szorulóan – szabad választásuk lehetőségével élve, amelyet egyébként nemzetközileg jegyzett orvosi kutatások is alátámasztanak, nagyot változtattak a korábbi étrendjükön. Elhagyják a húst, a feldolgozott élelmiszereket, a gyorséttermeket messzire […]

Tudnivalók az allergiaszezonról – mi az a keresztallergia?

Jön a parlagfű és az üröm időszaka! Arra gondoltam, talán nem haszontalan, ha tudjuk, hogy a dinnyefélék, a banán, az uborka, a cukkini, a zeller, a sárgarépa, a paradicsom, a napraforgómag, és a méz fogyasztása – a parlagfű és az üröm „allergiás időszakában”, augusztustól október végéig, – ronthat az allergiás tüneteken. Felerősíthetik a szemviszketést, könnyezést, […]

Édesburgonyás energiagolyó recept

Sűrű masszát készítünk az alapanyagokból. Érdemes a kis golyók megformálása előtt pihentetni 15-20 percet, hogy a zabpehely megszívja magát a nedvességgel. Kb. egy evőkanálnyi adagból golyókat formálunk, meghempergetjük kakaóban, kókuszreszelékben, vagy csak „csupaszon” hagyjuk.Hűtőben tároljuk.Másnap a legfinomabb. Miből készül az édesburgonyás energiagolyó?

Laktóz és Laktáz – mit kell tudni róluk?

Mi az a Laktóz és mi a Laktáz? Olyanok, mint a testvérek, írjuk őket nagybetűvel.Mint a mesék hőseit. Ők itt a bélmesék hősei. Laktóz egy érdekes szerzet: két részből összepakolt cukor, ami a tejcukor magyar nevet viseli. Nevezhetjük kettős cukornak is, mert két további cukor-részből áll.Egyik része a glukóz, másik része a galaktóz.Ez a kettős […]

Hozzátáplálás kezdete lépésről-lépésre

Zöldségek és gyümölcsök a babakonyhában Az írásomban lesz néhány megosztó dolog. Nem az állandóan változó táblázatok javaslatait követem.Az üzenetem az, hogy nem gépeket tömünk, hanem embergyereket táplálunk. Anyatej és tápszer Ha a csecsemő jól fejlődik, és csak anyatejet kap, kizárólagos táplálásra 8-12 hónapos korig ez megfelelő lehet.Ha csak tápszert eszik, akkor a tápszer is 6 […]

Vegan Love podcast 2. rész

Regölyi Lilla a Vegan Love tulajdonosa kérdezett. A téma: Vegán gyermekorvos, alter szülők, vegán gyermekek. Iszsz, tudatos gyermeknevelés, hordozás, otthonszülés, TÉNÉ a gyermek életében.Blw vagy püré?Milyen a vega/vegán gyermek egészségi állapota a vegyes táplálkozásúakhoz képest?Milyen ma a gyermekek közétkeztetése?Mi az a mesetandem?Mi történik egy csecsemőotthonban és hogyan segíthetünk a babáknak?Mit él át egy gyermekorvos a […]

Portugália, a vegánok Kánaánja – Csernai Judit útibeszámolója

Csernai Judittal egy nyári táborozáson ismerkedtem meg, a teljesértékű növényi étrend hiteles képviselője, aki sokfelé kalandozik a Világban. Portugál tapasztalatairól mesél. Bár a helyiek szerint még van hová fejlődni ezen a téren, mi igen jól éltünk vegán étkezés terén az egyhetes ott tartózkodásunk alatt. Kezdjük ott, hogy már rutinszerűen, ha megyünk valahova, rögtön a Happy […]

A növényi alapú étrendről – Orvosi Hetilap 2016. (Most 2020 van, csak úgy mondom…)

A növényi alapú étrendről Szabó Zoltán ■ Erdélyi Attila ■ Gubicskóné Kisbenedek Andrea dr. Ungár Tamás Lászlóné Polyák Éva dr. ■ Szekeresné Szabó Szilvia dr. Kovács Réka Erika ■ Raposa László Bence ■ Figler Mária dr. Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet, Pécs A szerzők cikküket a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulója tiszteletére […]

Minek csinálod?

Egy ideje benne vagyok az evésben. Az evésben, az etetésben, az étkeztetésben, az élelmezésben. A gyerek-étkeztetésben, a gyerek etetésben. Minek csinálod? Többen mondták, minek csinálom, az én gyerekeim felnőttek, mit érdekel engem a mostani bölcsődei-óvodai-iskolai közétkeztetés. Küzdjenek vele a szülők. Nekem már rég nem iskolás korúak a gyerekeim, unokám nincs, minek csinálom. Minek csinálok magamnak […]