Megosztás

Csernai Judittal egy nyári táborozáson ismerkedtem meg, a teljesértékű növényi étrend hiteles képviselője, aki sokfelé kalandozik a Világban.

Portugál tapasztalatairól mesél.

Bár a helyiek szerint még van hová fejlődni ezen a téren, mi igen jól éltünk vegán étkezés terén az egyhetes ott tartózkodásunk alatt.

Kezdjük ott, hogy már rutinszerűen, ha megyünk valahova, rögtön a Happy Cow alkalmazásban keresünk éttermet, hogy már előre felkészüljünk, hol fogunk enni. Lisszabonban és Portóban ez az applikáció annyira sok lehetőséget kínál, hogy nem győzzük az ajánlásokat olvasgatni, hova menjünk.

Három helyet emelnék ki, kettőt Lisszabonban, egyet pedig Portóban.

Vizza – Lisszabon

A vegán pizzázót a szállásadó cég alkalmazottja ajánlotta, akinek a barátai üzemeltetik a helyet. Nagyon elvont a berendezés, az ott dolgozók, még a wc is – de ne ijedjünk meg! Mivel véletlenül pont a karnevál idején érkeztünk, már minden és mindenki harci díszben dolgozott. Ennek ellenére mosolyogva szolgáltak ki minket. Hárman ettünk meg négy pizzát, és mindannyian megállapítottuk, hogy ilyen jó vegán pizzát soha semmikor never ever…. tehát, ha arra jártok, ne torpanjatok meg a fura berendezéstől, mert olyat kaptok, amit sehol.

A tésztát és a feltéteket is ők készítik, minden növényi. A sok finomított olaj miatt a TÉNÉ kategóriájából kiesik, de mi úgy döntöttünk, az utazás alatt elsősorban a vegánságot tartjuk szigorúan, nem a TÉNÉ-t, hiszen akkor nem nem sok helyen tudtunk volna enni.

VeganNata – Lisszabon

Portugáliáról sokaknak a nemzeti péksüteményük, a nata jut az eszébe. Mivel az eredeti recept tej és tojás alapú, így már nem tudjuk meg, milyen, ha nem vegán verzióban esszük. Lisszabonban, a központtól kifelé buszozva próbáltuk meg az egyetlen hivatalos vegán „natázót”. Ami zseniális, hogy nem csak ez a sütemény elképesztő finom, hanem a kávé is. Extra pont, hogy az elviteles doboz papírból van, az elviteles kávés bögre pedig…. ehető ostyából!! Érdemes időt szánni, és elkirándulni a város kevésbé turiszt pontjára. A natát mi a szomszédos parkban ettük meg kellemes februári napsütésben.

DaTerra – Porto

Tavaly találtuk ezt az all you can eat éttermet, vagyis étteremláncot, hiszen jelenleg több mint 10 ilyen franchise létezik Portugáliában. Próbáltuk a lisszabonit is, de a portói mindent vitt, háromszor is itt ettünk. Kis vegetáriánus étteremként indult, de most már 100% vegán, és ami még jobb, elsősorban friss helyi, és sokszor bio terményeket használnak fel. Jelölik a gluténmentes ételeket is. Mindig van egy krémleves, többféle saláta, aminek egy része nyers, háromféle meleg főtt étel, és különböző köretek, kencék, még sushi is.

Az all you can eatben az a jó, hogy a gyerekek szívesebben választanak látvány alapján, hajlandók nem csak sima kenyeret enni, megkóstolni új ízeket. A lányom a szejtán szeletre és a sushira cuppant rá. Emellett nagy a pörgés, így mindig friss az étel.

A salátáknál imádtam, hogy szokatlan párosításokat használtak ízletesen. Pl. bébispenót, répa, mazsola, narancs, dió és balzsamecet – egyszerű és nagyszerű.

Az ár is igen baráti, hétköznap 8,50 euró (kb. 2.800 Ft), hétvégén és vacsoraidőben 10,50 euro (kb. 3.500 Ft). A gyerekeknek állandóan 5,50 euró (kb. 1.800 Ft), és talán egy bizonyos kor alatt ingyenes. Lehet bérletet is venni 70 euroért. Megállapítottuk, ha ott élnénk, vennék a lányomnak egy ilyen bérletet, és ha nem volt időnk otthon főzni, akkor is tápláló és kiadós ételt ehet.

Piac

Nagy vágyam volt piacra eljutni, de valahogy mindig zárva volt Lisszabonban. Maradtak a zöldségesek az utcán és a szupermarketek. Ami elsőre feltűnt, hogy sokkal nagyobb a zöld leveles választékuk, még a szupermarketekben is egész oszlopnyi van. Volt jópár olyan növény, amit életemben nem láttam. Így persze könnyű változatosan zöld leveleket enni, mert nem csak a spenót-rukkola-saláta triumvirátusa marad.

Portóban felújítás alatt van a központi Vásárcsarnok, ám egy ügyes húzással a közeli pláza alagsorában rendezték be őket. Fantasztikus választék, friss növények, olajbogyó, salátafélék, fűszerek, pékáruk, és cuki eladók… persze ismételten túlvásároltam magam. Ott tudtam meg, hogy a gyönyörű nagy avokádót Portugáliában termesztik, tehát ott nem olyan hatalmas az ökológiai lábnyoma az avokádó fogyasztásnak, nem beszélve a kedvező áráról. Ami emellett szimpatikus volt, hogy a piac „dekorációja” az árusok mosolygós fotója, volt rajta a nevük, és hogy mit árulnak.

Autókázás közben láttuk, hogy annyira kedvező az éghajlatuk, hogy most is fóliasátor nélkül termesztenek egy csomóféle növényt, méghozzá a fantasztikus óceáni levegőn. Ha valaki nyersvegán vagy a kisbabájának szeretne külön főzni, neki sem fog gondot okozni az alapanyagok beszerzése.

Összefoglalás

Tehát nem csak a nevezetességek, a fantasztikus időjárás és a hangulat miatt csodálatos Portugáliát meglátogatni, de az ételek miatt is. Ha pedig fokozni szeretnéd az izgalmakat, benevezhetsz egy óceáni szörftúrára az év bármely napján.

Megosztás