Megosztás

Jön a parlagfű és az üröm időszaka!

Arra gondoltam, talán nem haszontalan, ha tudjuk, hogy a dinnyefélék, a banán, az uborka, a cukkini, a zeller, a sárgarépa, a paradicsom, a napraforgómag, és a méz fogyasztása – a parlagfű és az üröm „allergiás időszakában”, augusztustól október végéig, – ronthat az allergiás tüneteken.

Felerősíthetik a szemviszketést, könnyezést, tüsszögést, a bőrviszketést és esetleg a nehézlégzést is.

Ezért a keresztallergia a felelős.

De mi is az a keresztallergia?

A pollenallergiások 3–4 százalékára jellemző az, hogy bizonyos ételek fogyasztása ugyanolyan tüneteket vált ki náluk, mint a pollenek, és a pollenszezonban az allergiás tüneteik erősödhetnek bizonyos ételek fogysztása után.

A keresztallergia hátterében bizonyos anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll.

Olyan kicsi a két anyag – például a parlagfű és az uborka – molekulái között az eltérés, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük, és allergiás válasszal reagál.

A keresztreakció előfordulhat pollen–pollen között, de pollen–étel között is.

Szóval a lecsószezonban nem biztos, hogy jó dinnyét is enni nap mint nap, főleg akkor, ha parlagfű allergiája is van valakinek.

Allergiára ható akut szerek:

AGARICUS: közepes hígításban, (15 CH) ha az orr, a külső és belső hallójárat, a lágyszájpad erős viszketése miatt a gyerek dörzsöli az orrát, furcsa kummogó hangokat ad, tüsszög végeláthatatlanul, de az orrában nincs váladék.

ALLIUM CEPA: közepes vagy magas hígítását (15 CH, 30 CH) adhatjuk akkor, ha megjelenik a maró, vizes nátha, heves tüsszögéssel, erős könnyezéssel. A szemek érzékenyek a fényre, ami miatt hunyorog, vagy eltakarja a szemeit. Fontos, hogy minden tünete rosszabbodást mutat melegben, zárt helyen.

AMBROSIA (parlagfű): a parlagfű-allergiára jellemző tűrhetetlen, állandó vakarásra, dörzsölésre késztető szemviszketés az Ambrosia domináns tünete. Kísérő jellegzetesség a sok tüsszögés, a híg orrfolyás, orrvérzés, ugató vagy asztmatikus köhögés. Az Ambrosiát közepes hígításban javasoljuk.

APIS: ha a szemhéjakon és az orrnyálkahártyán nagyfokú duzzanatot, vizenyőképződést tapasztalunk, erős orrdugulással, és az égő-szúró fájdalom miatt a szemek dörzsölésével, amely melegre rosszabbodik és hidegre enyhül, gondoljunk az Apis mellificara, amit magas hígításban (30 CH) adjunk.

ARUM TRIPHYLLUM: ha az allergiás tünetek nagyon emlékeztetnek az Apisra, de a váladékok maróbbak, égetőbbek, ami miatt kipirosodik az orrszárnyak körüli bőr, erős a viszketés, és feltűnő a rekedtség, az orr belsejében érzett heves szúrkászó érzéssel, orrvérzés, maró orrfolyás és orrdugulás kíséretében, Arum triphyllum közepes hígítása javíthat az állapoton.

ARUNDO: a szem, az orrlyuk, a szemek között az orrgyök, a lágy szájpad és külső hallójárat viszketése esetén, ha ez a viszketés égő érzettel társul, és ekcémás bőrelváltozás jelenik meg a szemhéjakon, az Arundo közepes hígítását javasoljuk.

CARBO VEGETABILIS: a a rekedtség és az orrviszketéssel együtt megjelenő heves, megkönnyebbülést nem hozó tüsszögés a jellemző, és feltűnő lehet a köhögés asztmatikus, nehézlégzéses jellege, valamint a nagymértékű általános gyengeségérzet.

Megosztás