Megosztás

“Amióta a mozik bemutatták ezt a remek szatírát, a film címe bevonult a köznyelvbe: ha kedd van, akkor az csakis Belgium lehet…
Így tájékozódik ugyanis az a csoport amerikai turista, akik a program szerint “letudják” Európát tizennyolc nap alatt.“
(PORT.hu)

A filmet 1969-ben mutatták be, és a turisták valóban letudják Európát. A naplóírásban a keddel így jutunk el Belgiumhoz. Egy egyszerű szójátékkal, a naplóhoz, ide-oda az időben.

Soha nem jártam Belgiumban, de maradt egy nagyon kedves emlékem. Egy férfi. Milyen furcsa, nem, hogy épp egy férfi?
Az utolsó évet jártam a SOTE-n, 1987 ősze volt. Épp a neurológia szigorlaton túl. És volt ez a félig vagy valamennyi részben belga, a Citroen kacsával, meg a sétákkal a Várban, meg palacsintával a konyhában, meg egy másik filmmel, a Szamárköhögéssel az Üllői út elején a Kálvin térnél a moziban. Magyaráznom kellett a filmet, mert neki már nem jelentett semmit. Nem itt született. Ő már Belgiumban. Így volt ő belga, pedig jószerivel mindenkije magyar.

Hogy jön ez ide, kérdezhetik most többen? Mi ez a kedd, meg a Belgium, meg ez a pasi, meg a mozi, meg a film, és a sor körbeér.

A film, a másik film, meg a másik film, egy Afrika kutatóról, meg a repülőjéről, a Stearman P17-ről. Ezt a repülőt szerettem volna, ennek a hasonmását kicsiben az új rendelőmbe. És kerestem egy repülőmodell készítőt. Aki épp azt a gépet készíti el nekem, hogy lehessen a fejünk fölött, amivel az az Afrika kutató, akinek a belga leszármazottja velem nézte a Szamárköhögést, repült.

Megtaláltam a készítőt, elkezdte készíteni a gépet, és amig elkészül, kaptam kölcsön, ideiglenesen egy másik gépet. Azt a pirosat, amit a gyerekek minden nap megnéznek, és már várnak, hogy láthassák, belépve a rendelőbe. Ott van felfüggesztve a vizsgálóágy fölött. Lassan három éve. A másik csak nem készül. De van helyette ez. A Vörös Báró gépe. Talán sosem készül el a Stearman P17, talán lehet, hogy sosem utazott az, akitől a mellettem mozizó leszármazott eredeztethető, azon a gépen.

Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem.

A keddek nem nehezek a rendelőben, a keddek olyanok, mint Belgium. Minden héten Belgium. 10-12-ig vagyok bent a rendelőben, utána gyaloglok, nézelődök, könyvet vásárolok, olvasok szakirodalmat, megyek könyvelőhöz, intézem az adminisztrációkat, tanfolyamokat, pontszerző igazolásokat, válaszolok levelekre, megyek az Önkormányzatba, az Egészségügyi Szolgálatba hivatalos ügyeket intézni, oltóanyagokat szortírozni.

Így van a kedd.

Belgium.

Megosztás