Megosztás

Klarisszáról jóval előbb hallottam, mint találkoztam volna vele. Nagy volt bennem a várakozás, mert tudtam, hogy különleges hivatása van. Ruhákat álmodik és készít szerepekhez, alakokhoz, filmekhez, figurákhoz, történetekhez, az élethez. Gyerekkori emlékeimet hozta elő. A vágyott ruháim megszerkesztett és csomagolópapírból kivágott szabásmintáit, amelyek az ebédlőasztalon, a réz nehezék alatt formálódtak a textilbe, és az ablak alatt álló varrógépen öltöttek formát. A kezek között, amelyek a modellező szabász nagymamám kezei voltak.

Klarissza történetével ezen a ponton kapcsolódtunk össze először.
Aztán alakult tovább a történet és a beszélgetés, mint egy mese, amely a babák története.
Jöjjön Klarissza története.

2015-ben kezdtem hobby szinten baba készítéssel foglalkozni – mondta Klarissza – és sok kutató munka árán felfedeztem ennek a világnak a csodás alkotóit, főleg az orosz babakészítőket, akiktől autodidakta módon tanultam el a remek készítői fogásokat, és azt, hogy hogy lehet egyre szebb és kifejezőbb babákat alkotni.

Gyerekkorodban is kézműveskedő, ügyes gyerek voltál, ahogy a felnőttek szokták mondani, “ügyes gyerek”, vagy ez később jött?

A rajzolás, a festés, a formázás, minden kreatív tevékenység vonzó volt számomra gyerekként, de leginkább a mesék világa nyűgözött le. A fantáziám szárnyalt, arról álmodoztam, hogy meséket fogok illusztrálni. De az élet más mesét írt nekem, így sajnos nagyon sokáig nem kerültem kapcsolatba ilyen irányú művészettel.
Modellező szabászként sokféle különleges textília és öltözék fordult meg a kezem alatt, így végül az élet megírta a legszebb történetet, és valóban meséket illusztrálok, de nem papíron, hanem térben. A babákon keresztül lettem mostanra történetmesélő.

Boltokban egyenbabák, formákba öntött műanyag figurák vannak, emlékszem a lányom Barbi korszakára, de a tieid nagyon másról szólnak.

Szembe megyek a világgal, amikor manufakturális keretek között keltem életre a figuráimat. Ez lassú és aprólékos, szeretettel teli folyamat. Mert minden baba egyedi és bár vannak hasonlók, de nincs két egyforma. Minden baba külön lélek, különböző idők, különböző lelkiállapotok szülöttei.
Minden darabot gondosan, szeretettel készítek, mert számomra ez nem munka, hanem maga a „Flow”, ami azt, hiszem, érezhetővé válik amint kézbe fogják a végeredményt a jövendő tulajdonosaik.

A sok-sok nemzetközi és hazai mozifilm, megannyi produkció szereplője számára készített jelmezeid bizonyára különleges anyagokból valók, hiszen az elképesztően gazdag formavilág megvalósításához legalább ennyire gazdag szín, minta és alapanyag kell. A babáid is különlegesek, különlegesen egyedi ruhákban, mondhatni jelmezekben vannak. Épp, mint a filmeken.
El is készítetted egy filmes alkotó részére az egyik szereplő élethű baba-mását, és a stáb közös búcsúajándékaként kapta tőletek.
Honnan valók a babák testrészeihez, hajához való anyagok, amivel dolgozol?

Prémium alapanyagokból dolgozom, a babák haját például Oroszországból rendelem olyan hasonló manufaktúráktól mint az enyém. Ők merinó juh gyapját dolgozzák fel, és olyan módon kezelik, hogy végül megjelenésében és tapintásában is megtévesztésig hasonlít az emberi hajhoz. Textilekből, de levegőn száradó anyagokból vagy polimerekből is dolgozom, ezeket is többnyire külföldről kell beszereznem, így a babák valóban különleges és nagyon egyedi formát ölthetnek.

Gyönyörűek a baba-babáid, amelyekkel kiállításra, baba-versenyre mentek, és díjat is nyertetek. Különleges tekintetű egyedi arcvonású mindegyik baba. Elképesztően szépek rajtuk a kidolgozott részletek. A színe ugyanolyan gyönyörűen varrt, mint a visszája. Ezt mondta a nagymamám mindig: soha nem adunk ki olyan munkát a kezünkből, amely részleteiben nem tökéletes. A legutolsó és a legkisebb tűszúrásnak és tűpontosan a saját helyén kell lennie a maga tökéletességében. Ha meg mégsem lenne ott, akkor az a mi egyedi lenyomatunk lesz. Ami a sajátunk, amit belevarrunk vagy rárajzolunk az anyagra ?
Vannak a baba babák, és vannak másféle babáid. A cicák, a textil cicababák. Ők hogyan születtek?

Állandó alkotásaim a kis textil cicababák, amiket bármilyen korosztály szívesen hazavisz vagy ajándékoz a szeretteinek, így nem csupán a gyerekek örülnek, hanem a felnőttek számára is kedves, hiszen egy mosolygós kis cicababa még egy rideg irodai sarkot is felvidít.

Klarissza „Szeretettel és gondosan készítve neked!” cicababái itt láthatók: https://www.facebook.com/clair.baby.dolls/

Megosztás